Vesti

A. Jahjaga: Na Kosovu nema etničkih zločina

“Policija na Kosovu za proteklih sedam godina nije zabeležila nijedan etnički motivisan zločin”, izjavila je u Njujorku predsednica Kosova Atifete Jahjaga, navodeći da Ustav Kosova isključuje favorizovanje neke etničke grupe na račun druge i garantuje zaštitu manjina.

Od 120 članova Skupštine Kosova, prema njenim rečima, 20 mesta je rezervisano za manjine, mada njihovi pripadnici čine manje od 10 odsto stanovništva Kosova. “Jedan potpredsednik Vlade Kosova i troje ministara su pripadnici manjina’, rekla je Jahjaga pred oko 200 studenata, na forumu ’Svetski lideri’ poznatog njujorškog Univerziteta Kolumbija, prenosi FoNet. Jahjaga je ocenila da organizovani kriminal i korupcija nisu specifičan problem Kosova, već karakteristika svih zemalja u tranziciji i napomenula da je za borbu protiv kriminala suštinski važna saradnja. “Zato Kosovo mora biti uključeno u međunarodne organizacije. Kako borba protiv kriminala može biti efikasna, ako niste član Interpola i Evropola’, rekla je Jahjaga, uz konstataciju da su ’kriminalci bolje organizovani od policije’. “Želimo da Kosovo i ceo region budu napredni, demokratski, članovi Evropske unije i NATO. Zato smo ušli u dijalog sa Srbijom i zajednički našli rešenja za dobrobit građana, uprkos političkim razlikama. Dijalog nije jedan od načina, već je najbolji način da dve zemlje stabilizuju odnose poremećene ratom’, izjavila je Jahjaga. Prema njenim rečima, u tri opštine na severu Kosova ’radikalni srpski elementi, povezani sa kriminalnim organizacijama, uspostavili su paralelne bezbedosne strukture’. “Pozvali smo Srbiju da pomogne da se nelegalne institucije Demontiraju’, zjavila je Jahjaga i dodala da Priština želi slobodne izbore na severu Kosova, jer bi doprineli uspostavljanju normalnog života i dobrobiti svih građana.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017