Vesti

Krizni štab: Prebacivanje odgovornosti na Srbe

Krizni štab četiri opštine sa severa Kosova ocenio je da KFOR i EULEKS izjavama da su prelazi Brnjak i Jarinje tehnički oprerativni nastoje da obmanu javnost, a odgovornost za stanje u tom delu Pokrajine prebace na kosovske Srbe.

’Navodno pomeranje dela bodljikave žice pred kamerama nije isto što i stvarno oslobađanje prelaza za slobodan protok robe i ljudi, za normalan život i snabdevanje građana severa Pokrajine, za njihovu slobodu kretanja do svojih domova, radnih mesta ili škola’, navodi krizni štab, prenosi Beta. Štab dodaje da bi izjave zvaničnika KFOR-a i EULEKS-a bile značajne i objektivne da su donete naredbe ili odluke o demilitarizaciji prelaza i potpunom povlačenju pripadnika kosovske policije i carine, kao i o ukidanju svih nelegitimnih zabrana i ograničenja protoka ljudi i robe. Članovi kriznog štaba poručili su da će ’blokade saobraćajnica biti uklonjene odmah nakon otklanjanja uzroka okupacije Jarinja i Brnjaka’. Štab navodi da su prelazi Jarinje i Brnjak i dalje potpuno okupirani i da to čine KFOR i EULEKS i pripadnici ’takozvane granične policije i carine Kosova’.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017