Vesti

Spasić: Vraćanje PDV-a na KiM dobar potez

Potpredsednik Privredne komore Kosova i Metohije Milovan Spasić pozdravio je odluku vlade Srbije da u pokrajinu vrati poreski sistem zemlje, smatrajući da se ona neće negativno odraziti na građane i poslovanje.

“Mislim da treba uvesti naplatu PDV-a u pokrajini, jer ako je ovo, a jeste teritorija Srbije, onda se ne bi trebala izdvajati u odnosu na ostali poreski sistem u zemlji’, izjavio je Spasić KIM radiju i dodao da “postoje drugi načini kojima mogu da se poboljšaju uslovi života našeg naroda’. On ističe da problem predstavlja blokada robe na administrativnim prelazima ne severu zbog čega je u poslednjih nedelju dana otežano snabdevanje osnovnim životnim namirnicama. Spasić je kazao da odluka o ponovnom uvođenju PDV-a na promet robe i usluga ne bi trebalo da oteža život građana Kosova i Metohije i da će je oni najverovatnije podržati. “Zvanični stav i analizu o tome koliko će se odluka odraziti na svakodnevni život treba da donese radna grupa na nivou Privredne komore Srbije u čijem su sastavu članovi Privredne komore Kosova i Metohije i ministarstva za KiM. Sastanak je po hitnom postupku zakazan za četvrtak i videćemo, kad se napravi kompletna analiza, da li će uticati negativno ili pozitivno sa aspekta privrede’, rekao je Spasić. On se složio da je neplaćanje PDV-a na severu Kosmeta u poslednje tri godine doprinelo bogaćenju pojedinaca. Prema Spasićevom mišljenju uvođnje PDV-a neće bitno uticati na cene proizvoda jer se, kako je kazao, trgovici nisu obazirali na činjenicu da je roba bila oslobođena poreza i nisu smanjivali cene. “Bilo je zloupoterba u pojedinim slučajevima, uglavnom oko naftnih derivata i cigareta, u ostalim slučajevima cene se nisu razlikovale bitnije u odnosu na ostale delove Srbije’, rekao je Spasić.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017