Vesti

Vraćena kosovska roba koja je ušla u Srbiju

Nekoliko kamiona, koji su prethodne noći ušli u Srbiju sa robom sa Kosova, danas su vraćeni nazad na Kosovo, saopštili su carinski službenici Srbije.

Kosovska carina saopštila je danas da ’carinski službenici Srbije’ ne dozvoljavaju ulaz robe sa Kosova, navodeći primer da je vraćeno nekoliko kamiona sa robom koji su prethodne noći ušli u centralnu Srbiju na prelazu ’Bela zemlja’ kod Kosovske Kamenice, javlja Tanjug. ’Kamioni sa robom sa Kosova, kojima je sinoć dozvoljen ulazak na teritoriju Srbije i koji su poslati na terminal u Preševu, danas su vraćeni nazad na Kosovo. Carinici (Srbije) su tražili od uvoznika dokumentaciju paralelnih poreskih struktura Republike Srbije na Kosovu, jer, kako su naveli, dokumentacija koju su izdale kosovske vlasti, za njih nije prihvatljiva’, naveo je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci. On je dodao da je ’dokumentacija kosovskog izvoznika urađena u skladu sa standardnom dokumentacijom koja se koristi u slučajevima izvoza, u skladu sa pravilima koja su predviđeni sa sporazumom CEFTA, na čemu se i zasniva Sporazum o priznavanju carinskih pečata, koji je postignut 2. septembra 2011 godine, u Briselu, a koji su potvrdili i zvaničnici Carine Kosova’. Ministarka trgovine i industrije u kosovskoj vladi Mimoza Kusari-Ljilja je rekla da sporazum moraju da poštuju obe strane, i najavila odluku o eventualnom ponovnom uvođenju reciprociteta zabrane uvoza robe iz Srbije veoma brzo. Kusari - Ljilja je kazala da će mere reciprociteta biti uvedene veoma brzo, ali da prethodno treba iskoordinirati nekoliko poteza, ne nevaodeći koji su.    

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018