Vesti

Na severu nedostaju namirnice, lekovi i gorivo

Iako je Vlada Srbije donela odluku o ponovnom uvođenju PDV-a na sever Kosova, situacija sa snabdevenošću osnovnim životnim namirnicama, lekovima i naftnim derivatima u ovom delu Kosova je nepromenjena, saznaje KIM radio.

Snabdevanje osnovnim životnim namirnicama otežano je poslednih nedelju dana zbog blokade puteva na severu Kosova ali i zatvaranjem administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Prema saznanjima KIM radija najviše nedostaju mlečni proizvodi, ulje i hrana i potrepštine za bebe. Lekova i sanitetskog materijala u Kliničkom centru Kosovska Mitrovica, prema saznanjima KIM radija ima dovoljno ali se trenutne blokade puteva i prelaza mogu loše odraziti jer su zalihe dovoljne za oko nedelju dana. Nekoliko kamiona skoro pune dve sedmice parkirano je ispred punkta koji su vojnici KFOR-a postavili u selu Izvori, u opštini Zvečan, na putu prema Novom Pazaru. Od oko stotinak pumpi na severu Kosova na retko kojoj ima goriva. Tamo gde ga ima bezolovni benzin košta 132 dinara, dok je prekjuče koštao svega 120 dinara a evro dizel košta 135 dinara, umesto dosadašnjih 116 dinara. Na tri pumpe NIS Jugopetrola goriva nema već dve godine. Na tim pumpama se nalaze samo zalihe motornog ulja.    

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018