Vesti

Stefanović: Očekujemo odgovor EU

Teško je očekivati da se u Briselu 28. septembra s Prištinom razgovara o struji i telekomunikacijama dok postoji ova kriza na severu Kosova i Metohije, izjavio je šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović u intervjuu za Dnevnik, ističući da Srbija ima rešenja i da je predlog dostavila Evropskoj uniji.

’Neophodno je da EU odgovori na našu inicijativu i da nam omogući da se kroz dogovor izađe iz ove situacije’, istakao je Stefanović. On je rekao da za predloge upućene EU postoji podrška naših građana na severu Pokrajine, ’ bez obzira na neke pokušaje iz Beograda da se to jedinstvo naruši i da se šalju pogrešne poruke predstavnicima lokalnih vlasti da ne treba da sarađuju sa svojom sopstvenom državom’, rekao je Stefanović. Prema njegovom mišljenju, Priština u Briselu neće prihvatiti dijalog o prelazima Jarinje i Brnjak, jer veruju da je to rasprava o njihovom suverenitetu, što, istakao je, nije tačno. Kao što je tačno, dodao je Stefanović, da o ovim prelazima nikada nije razgovarano jer oni imaju svoju specifičnost, posebnost, koja je potvrđena odlukama SB UN i Planom u šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki-muna. Euleks je, ocenio je on, narušio svoj statusno neutralni mandat, asistirao je Prištini i sada pokušava da to opravda nekakvom, kako oni to zovu, „implementacijom dogovora“. ’Implementacija dogovora apsolutno nije tema dijaloga. Implementaciju može pokušavati Priština, a ako oni imaju međusobni dogovor, to ne znači da bilo ko ima dogovor s nama. Euleks je, dakle, dozvolio i podržao jednostranu akciju Prištine’, napomenuo je Stefanović. Mi tražimo, istakao je, da se vratimo u pregovarački proces, koji, iako pun problema, ipak daje rezultate, a ovo što je sada Priština uradila, uz pomoć Euleksa i Kfora, je još jedan pokušaj da se taj pregovarački proces podrije. Stefanović je upozorio da oni suštinski ne žele dogovor, već da sve urade jednostrano. ’Za nas je to potpuno neprihvatljivo i teško će i Evropa moći da objasni takav princip postupanja. To je vrlo opasna poruka i glasi da sve se može uraditi jednostrano pa da se onda razgovara’, rekao je Stefanović.    

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018