Vesti

Kritike Oliveru Ivanoviću iz Kosovskog Pomoravlja

Predsednici četiri opštine u Kosovskom pomoravlju osudili su izjavu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića o tome da su Srbi južno od Ibra neobjašnjivo pasivni, odnosno da treba da se izjasne da se ne mire sa nezavisnošću Kosova.

’Osuđujemo izjavu državnog sekretara. Nikad nije bilo dileme kod većine Srba na Kosovu i Metohiji, bez obzira na kojem delu teritorije žive, kojoj državi pripadaju i u kojoj državi žele da žive’, piše u zajedničkom saopštenju predsednika opština Gnjilane, Novo Brdo, Kosovska Vitina i Kosovska Kamenica. U saopštenju se kaže da su institucije Srbije ’jedine koje imaju i koje hoće, ali da to možda nije jasno Ivanoviću i njegovim istomišljenicima u Vladi u Prištini’. Oni su naveli da daju punu podršku Srbima na severu Kosova i da imaju puno poverenje u Vladu Srbije i predsednika Republike Borisa Tadića. U saopštenju se osuđuje jednostrana akcija Prištine na severu Kosova kao grubo kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, iz 1999. godine. ’Problem se može rešiti samo dijalogom Beograda i Prištine’, ocenjeno je u saopštenju izdatom, posle sastanka predsednika četiri opštine. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4    

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018