Vesti

SAD podržavaju širenje prištinskih institucija na sever Kosova

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da SAD snažno podržavaju proširenje vlasti Prištine na celoj teritoriji Kosova, saopštila je pres služba kosovske predsednice Atifete Jahjaga, koja se juče u Njujorku srela sa šeficom američke diplomatije.

’Sekretarka Klinton je rekla da SAD snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i proširenje kosovskih vlasti na celoj teritoriji. Američka državna sekretarka je saopštila da je saradnja sa Evropskom unijom i njenom misijom na Kosovu, EULEKS, od posebnog značaja’, navodi se u saopštenju predsednice Kosova. Prema rečima Jahjage, Klintonova je obećala da će SAD nastaviti da pomažu Kosovu u evropskim integracijama i da dijalog sa Srbijom predstavlja jedini put napred. ’Američka državna sekretarka je rekla da dijalog sa Srbijom predstavlja jedini put napred i pozdravila je posvecenost Kosova tom procesu. Ona je dodala da SAD nastavljaju da ohrabruju ostale države da priznaju nezavisnost Kosova’, kaže se u saopštenju.   Jahjaga je, kako je navedeno, obavestila američku državnu sekretarku da je akcija kosovske vlade u tri severne opštine preduzeta u saradnji sa medjunarodnim partnerima, kao i sa Euleksom i Kforom. Ona je rekla da je Priština posvecena dijalogu s Beogradom ’radi pronalaženja rešenja za praktična pitanja od obostranog interesa’.   Susretu Jahjage sa Klintonovom prisustvovao je i premijer Hašim Tači. Jahjaga i Tači se nalaze u Njujorku povodom redovnog godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN.      

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018