Vesti

File i Čitaku o primeni dogovora Beograda i Prištine

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da se nada da će uskoro biti obnovljen slobodan protok robe između Kosova i ostatka Srbije u oba smera i da će rezultat sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine biti novi dogovori dve strane.

File se juče sastao s kosovskom ministarkom za evropske integracije Florom Čitaku, koja ga je, kako je objavljeno na sajtu komesara, obavestila o najnovijem razvoju događaja u vezi sa sprovođenjem sporazuma o carinskim pečatima, postignutom u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i o tome da je Priština ukinulo embargo na srpske proizvode. ’Nadam se da će uskoro biti obnovljen slobodan protok robe u oba smera. Očekujem, takođe, da će sledeća runda dijaloga dovesti do novih sporazuma’, istakao je File. Kad je reč o, kako je navedeno u saopštenju, mogućem dijalogu o viznoj liberalizaciji za Kosovo, File je rekao da je ekspertska komisija EU za proces reintegracije povratnika posetila prošle sedmice Kosovo i da sada treba da procene postignuti napredak. ’Po pitanju trgovinskih pitanja, očekujem da uskoro budu usvojene autonomne trgovinske mere’, kazao je File koji se s ministarkom sastao kako bi razmotrili sprovođenje reformi u pokrajini, uoči objavljivanja Izveštaja o napretku Kosova.  File je istakao da Evropska komisija nastavlja da podržava Kosovo u sprovođenju neophodnih reformi za ispunjenje evropske perspektive.      

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018