Vesti

File i Čitaku o primeni dogovora Beograda i Prištine

Evropski komesar za proÅ¡irenje Štefan File izjavio je da se nada da će uskoro biti obnovljen slobodan protok robe izmeÄ‘u Kosova i ostatka Srbije u oba smera i da će rezultat sledeće runde dijaloga Beograda i PriÅ¡tine biti novi dogovori dve strane.

File se juče sastao s kosovskom ministarkom za evropske integracije Florom Čitaku, koja ga je, kako je objavljeno na sajtu komesara, obavestila o najnovijem razvoju događaja u vezi sa sprovođenjem sporazuma o carinskim pečatima, postignutom u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i o tome da je Priština ukinulo embargo na srpske proizvode. ’Nadam se da će uskoro biti obnovljen slobodan protok robe u oba smera. Očekujem, takođe, da će sledeća runda dijaloga dovesti do novih sporazuma’, istakao je File. Kad je reč o, kako je navedeno u saopštenju, mogućem dijalogu o viznoj liberalizaciji za Kosovo, File je rekao da je ekspertska komisija EU za proces reintegracije povratnika posetila prošle sedmice Kosovo i da sada treba da procene postignuti napredak. ’Po pitanju trgovinskih pitanja, očekujem da uskoro budu usvojene autonomne trgovinske mere’, kazao je File koji se s ministarkom sastao kako bi razmotrili sprovođenje reformi u pokrajini, uoči objavljivanja Izveštaja o napretku Kosova.  File je istakao da Evropska komisija nastavlja da podržava Kosovo u sprovođenju neophodnih reformi za ispunjenje evropske perspektive.      

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018