Vesti

Razmena letaka obeležila noć na severu Kosova

Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, bez incidenata, uz manji broj građana na barikadama zbog kiše koja je neprestano padala i koja nije stala ni jutros.

Mali broj građana proveo je noć na barikadama na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kao i na putevima kroz severno Kosovo. Na barikadi na administrativnom prelazu Jarinje sinoć je nastupilo kulturno-umetničko društvo ’Kopaonik’ iz Leposavića, koje je priredilo jednočasovni kulturno-umetnički program, a najavljeno je da će svake večeri biti organizovan performans, javio je novinar Kontakt plus radija. Za večeras su najavljene sportske aktivnosti na ovoj barikadi, a sutra književno veče. Sinoć su, kao reakcija na letak upozorenja KFOR-a, koji je bacan iz helikoptera iznad Kosovske Mitrovice, ojačane  barikade ispred mostova u ovom gradu na Ibru. Barikada ispred glavnog mosta preko Ibra, koji razdvaja južni i severni deo grada ojačana je šljunkom, koji je dopremilo pet kamiona. Slično je urađeno i ispred istočnog mosta u Kosovskoj Mitrovici. Ispred skretanja za kamp KFOR-a ’Noting hil’, na teritoriji opštine Leposavić, sinoć je, po prvi put od izbijanja krize nakon dovođenja kosovskih carinika na prelaze Jarinje i Brnjak, patrola Kfora na jedno vreme uspostavila kontrolni punkt. Na tom putu pripadnici poljskog kontingenta KFOR-a, u potrazi za oružjem, kontrolisali su vozila koja prolaze. Srbi u Kosovskoj Mitrovici odgovorili su sinoć letkom na letak koji je Kfor bacao iz helikoptera juče posle podne. U zaglavlju letka koji se pojavio na ulicama Kosovske Mitrovice, uz srpsku zastavu, stoji ’Srbi sa Kosova’. ’Po Rezoluciji 1244 Kosovo je sastavni deo Srbije. Rezolucijom nema kosovskih carina. Po Rezoluciji nema granica na Kosovu. Blokada puteva predstavlja nezadovoljstvo srpskog naroda zbog kosovskih carina i nepoštovanja Rezolucije 1244. Bolje je braniti se blokadama i barikadama nego oružanim otporom. A vi gospodo iz Kfora razmislite da li smo u pravu’, napisano je na letku na srpskom i engleskom jeziku. Njime je odgovoreno  na letak koji su helikopteri Kfora juče posle podne nadletajući Kosovsku Mitrovicu izbacili sa upozorenjem na  srpskom i engleskom jeziku i sa amblemima Kfora gde je navedeno da Kfor priznaje pravo na mirne proteste i  demonstracije ali da blokade puteva ne predstavljaju prihvatljiv način za izražavanje zabrinutosti stanovništva. ’Blokade puteva su nezakonite i  stoga ne potpadaju pod mirne demonstracije. Blokade puteva predstavljaju opasnost za sve u vanrednim situacijama jer pomoć neće biti u stanju da dopre do onih kojima je potrebna. U skladu sa Rezolucijom 12 44 Kfor je odgovoran za ponovno obezbeđivanje slobode kretanja’, navodi se u tekstu.      

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018