Vesti

PDV ponovo na severu Kosova

Izmena Uredbe o izvršavanju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji Kosova, koju je Vlada Srbije usvojila u petak 16. septembra, praktično znači uvođenje ponovne naplate PDV-a na promet roba i usluga u toj pokrajini, potvrđeno je danas Tanjugu u vladi.

Na telefonskoj sednici Vlada je odlučila da ukine carinski postupak na kontrolnim punktovima na administrativnim prelazima prema Kosovu, a promet roba i usluga u pokrajini vrati u poreski sistem Srbije. U obrazloženju ove vladine odluke, u koju je Tanjug imao uvid, navedeno je da je osnovni razlog donošenja izmene Uredbe bio da se ’suzbiju zloupotrebe kod prometa telekomunikacionih usluga, koje se oporezuju prema mestu primaoca usluga, zatim kod otpremanja motornih vozila, nafte i naftnih derivata sa teritorije Republike Srbije van Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (APKM) na teritoriju APKM. ’Prema dosadašnjem zakonskom rešenju, u prometu roba i usluga sa pokrajinom ostvarivalo se poresko oslobađanje sa pravom na odbitak prethodnog poreza. Prva posledica ove odluke Vlade Srbije već je uzrokovala ujednačavanje cene benzina s cenama u Srbiji. Bezolovni benzin na severu Kosova sada košta 132 dinara, dok je prekjuče koštao svega 120 dinara, a evro dizel košta 135 dinara, umesto dosadašnjih 116 dinara. Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović tim povodom je za ’Politiku’ rekao da je da suština ponovnog uvođenja PDV-a upravo dokazivanje da ’sever Kosova nije u rukama kriminalaca’. ’Ovim pokazujemo da država Srbija ima kapacitet da omogući građanima sa severa Kosmeta da budu izjednačeni sa svojim sugrađanima u centralnoj Srbiji. Ujedno, na taj potez uticali su i predsednici opština sa severa, kao i sami građani koji su to prepoznali kao problem i tražili od Vlade Srbije da ponovo uvede PDV’, kazao je Stefanović. Vladimir Jovičić, zamenik šefa pregovaračkog tima u pregovorima s Prištinom, kaže da je neplaćanje PDV-ana severu Kosmeta u poslednje tri godine bilo glavni izvor bogaćenja pojedinaca. Na severu Kosova inače javna je tajna da zbog nerešenih poreskih odnosa s južnom pokrajinom na prostoru između Raške i Novog Pazara i Kosovske Mitrovice cvetaju nelegalni finansijski poslovi. Šverc funkcioniše tako što se roba koja se zvanično prijavi za izvoz u južnu pokrajinu uopšte ne napusti teritoriju Srbije, pri čemu se ona u našem poreskom sistemu automatski oslobađa budžetskih nameta. Na taj način ’izvezena’ roba nelegalnim kanalima može da završi na tržištu centralne Srbije, pri čemu kupac plaća cenu u koju su uračunate i obaveze prema državi, iako one nisu naplaćene, a razlika između osnovne i prodajne cene robe ne ide u budžet, već ostaje švercerima i prodavcima. Primer za to su dopune za mobilne telefone koje su prošle godine donele švercerima oko 500.000 evra, citira ’Politika’ anonimnog sagovornika.    

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018