Vesti

KFOR ne kontroliše kod Zubinog Potoka

Predstavnici Srba i KFOR-a dogovorili su se danas oko 11. 30 da se vojnici sklone sa puta Kosovska Mitrovica-Zubin Potok, u mestu Jadnjevica, gde su ranije počeli da zaustavljaju i kontrolišu vozila.

Vojnici KFOR-a su postavili kontrolni punkt na putu kojim se skreće za albansko selo Čabra, ali se tu odmah u znak protesta okupio veći broj Srba, javlja Beta. Sa predstavnicima KFOR-a razgovarao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, a dogovori su trajali oko 90 minuta. Dogovoreno je da se vojnici povuku sa tog dela puta, ali da ostanu na delu puta ka Čabru. Slaviša Ristić je novinarima posle dogovora kazao da će meštani poštovati dogovoreno, ali da se KFOR-u ’ne može uvek verovati’ jer dogovor moe da važi samo do sledeće komande koju oni dobiju iz centrale. ’Mi ćemo biti ovde i nećemo dozvoliti kretanje KFOR-u dok se ne reši glavni problem, a to je pokušaj da se na silu nametne nezavisno Kosovo’, rekao je Ristić. Prema njegovim rečima, pokušaji da se uspostavi granica prema Srbiji na severu Kosova nije bezazlen događaj, jer je granica najvažniji simbol državnosti. Ristić je tokom razgovora nemačkom oficiru Klausu Glabu rekao da će narod ostati miran, da nije naoružan i da ne želi da se sukobljava sa KFOR-om, ali da će ’biti svuda’ ako KFOR pokuša da silom stane na stranu Prištine i ’instalira im državu’. Predsednik opštine je kazao da je nemački oficir garantovao da KFOR neće dozvoliti da kosovska specijalna jedinica ROSU iz pravca Čabra dođe na teritoriju Zubinog Potoka. Srbi su prethodno naveli da je neprihvatljivo da KFOR blokira taj deo puta jer bi ih to odseklo od severne Mitrovice.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018