Vesti

Ban Ki Mun razgovarao sa kosovskim zvaničnicima

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun preneo je kosovskim zvaničnicima da kosovske institucije treba da koordiniraju svoje aktivnosti sa međunarodnim misijama, KFOR-om i EULEKS-om, u uspostavljanju mira na severu Kosova.

Predsednica Atifete Jahjaga, premijer Hašim Taci i ministar unutrašnjih poslova Kosova Enver Hodžaj sastali su se sinoć sa Ban Ki Munom u Njujorku i zatražili pomoć u sprovođenju mera vlasti u Prištini na severu Kosova, saopšteno je u Prištini, a prenosi Tanjug. Ban je naglasio da je važno da se uspostavi red i održavanje stabilnosti u ovom delu Kosova i da otvorena pitanja između Beograda i Prištine treba da budu rešena kroz dijalog. On je, prema saopštenju iz kabineta kosovske predsednice, rekao da Ahtisarijev plan nudi najbolje mogućnosti za srpsku zajednicu. Jahjaga je ocenila da zajednicka akcija policije na Kosovu, KFOR-a i EULEKS-a da sprovede dogovor o carinskim pečatima sa Beogradom dokazuje partnerstvo Kosova sa međunarodnom zajednicom. Kosovska predsednica je istakla da je snažno protiv podele Kosova, navodeći da bi specijalan status za sever Kosova potkopao Ahtisarijev plan, Ustav i druge zakone, te da ne bi garantovao integracije već razdvajanje. Jahjaga je kazala da je Kosovo posvećeno nastavku dijaloga sa Beogradom, kako bi bilo pronađeno rešenje za električnu energiju, telekomunikacije i regionalnu saradnju. Prema njenim rečima, to je jedini način da se normalizuju odnosi i da se Kosovo i Srbija međusobno podrže na putu evropskih integracija.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018