Vesti

Počinje sa radom Prizrenska Bogoslovija

U Prizren je danas zvanično vraćena i, posle dvanaest godina izbeglištva, počeće sa radom Bogoslovija “Sveti Kirilo i Metodije“, saznaje KIM radio.

Svečanim upisom prve generacije budućih bogoslova, kom  prisustvuju vladika raško prizrenski Teodosije, profesori bogoslovije, đaci i njihovi roditelji svečano se obnavilja rad jedne od najpoznatijih srpskih prosvetnih ustanova čije je privremeno sedište do sada nalazilo u Nišu.  U obnovljenom i rekonstruisanom starom delu kompleksa Bogoslovije koji je zadužbina Sime Andrejevića Igumanova biće smešteni đaci i profesori i za njih su u potpunosti obezbeđeni svi uslovi za rad i smeštaj.  Bogoslovija „Sveti Kirilo i Metodije“ prestala je da sa radom u junu 1999. odmah nakon doslaska snaga KFOR-a na Kosovo i Metohiju, tada su u njene prostorije ušli prizrenski Srbi isterani iz svojih domova.  U martovskom pogromu 2004. komleks zgrada je zapaljen i uništen, a u samoj zgradi stradao je Dušan Nedeljković. Bogoslovija u Prizrenu osnovana je 1871. završile su je, ili su bili njeni profesori, gotovo sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života i novije istorije, a medju njima: patrijarsi Varnava, Gavrilo Dožić, patrijarh Pavle i sadašnji srpski patrijarh Irinej.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018