Vesti

Priština protiv dijaloga o prelazima na severu KiM

Predstavnici kosovske vlade odbijaju predlog zvaničnika Beograda o dijalogu za regulisanje funkcionisanja prelaza na Jarinju i Brnjaku.

Šefica prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je za list ’Koha ditore’ da je funkcionisanje prelaza unutrašnja stvar Kosova. Tahiri je, kako navodi list, pozvala zvaničnike u Beogradu da poštuju sporazum o carinskim pečatima postignut 2. septembra u Briselu i da ne troše vreme u traženju dijolagu o funkcionalizaciji graničnih prelaza, rekavši da je beogradski tim pokušao tokom poslednje runde dijaloga da otvori pitanje funkcionisanja prelaza na severu. ’O graničnim prelazima nismo ni ranije diskutovali niti ćemo diskutovati, jer sporazum o slobodnoj trgovini reguliše to pitanje i primenjuje se na poseban način’, rekla je Tahiri, prenosi Tanjug. Ona je navela da postoje pravila EU u vezi ovog pitanja.  “Mi primenjujemo ta pravila i Ustav Kosova’, rekla  je Tahiri. Kosovski ministar unutrašnjih poslov Bajram Redžepi rekao je da se plan vlade o funkcionalizaciji prelaza na severu sprovodi vrlo dobro i da su na prelazima svakodnevno kosovski carinici i policajci. Redžepi je rekao da je situacija na severu mirna, navodeći da su putevi i dalje blokirani, ali ’da će se Srbi vrlo brzo zamoriti i uvideti da od tog posla nema ništa’.    

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018