Vesti

Stefanović: Simbolika bitnija od carine

Pitanje prihoda od carine za Prištinu i nije toliko značajno, koliko simbolika na ova dva ostrva iluzije, kaže šef pregovaračkog tima Borko Stefanović.

Stefanović je naglasio da će u sledećoj rundi razgovora u Briselu, 28. septembra, Beograd izaći s temom Jarinja i Brnjaka „ako to Priština bude prihvatila“, s tim što o tom problemu ne mora da se razgovara u Briselu, već, kako je kazao, Stefanović, bilo gde i bilo u koje vreme.  ’Dogovor u Briselu a tiče se pečata ima samo tri rečenice i odnosi se na pečat i prateću dokumentaciju, a o prelazima nismo razgovarali, jer Priština to nije htela. Očigledno je da su naumili da urade ono što su i uradili 16. septembra, a potreba vlasti u Prištini je, sada je već jasno, da kroz disfunkcionalno prisustvo uspostavi suverenitet. Pitanje prihoda za njih i nije toliko značajno, koliko simbolika na ova dva ostrva iluzije“, kazao je Stefanović, prilikom boravka u Leposaviću, prenosi B92. Stefanović je posebno naglasio da je tekst dogovora o pečatu i pratećoj dokumentaciji, koji su statusno neutralni, poslat svim redakcijama u Beogradu, kako ne bi dolazilo, kao što se i videlo u protekla dva dana, da predstavnici opozicije iz Beograda i pojedini stranački lideri „pogrešno tumače“ dogovor iz Brisela, što sve ide samo naruku Hašimu Tačiju. Šef pregovaračkog tima se takođe osvrnuo i na drastično kršenje Plana u šest tačaka Ban Ki Muna iz 2008. godine kojim je definisano pitanje nadležnosti i uloge međunarodnih faktora na severu, a gde se, između ostalog, kaže da u skladu s Rezolucijom 1244 SB na administrativnim prelazima 1 i 31 treba da budu međunarodni carinici: ’Beograd se nikada neće pomiriti s jednostranim potezom Prištine kojima je pripomogao deo međunarodne zajednice, a ono što tražimo je da se poštuje dogovor iz Brisela, ali i Plan u šest tačaka gde je jasno naglašeno da zbog specifičnosti terena na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje može da bude samo međunarodno prisustvo, ističe Stefanović. On je dodao da na ova dva prelaza nikada nije bilo albanskih carinika jer je su tamo bili carinici EULEKS-a.  “Tači je mislio i misli da će Srbi na kraju prihvatiti ovaj sistem kao što je zaživeo kosovski sistem južno od Ibra, ali srpski narod je odlučan i istrajan u svojim zahtevima, i neće udovoljiti ni Prištini ni delu međunarodne zajednice“, kazao je Stefanović. On je naglasio da mirni protesti Srba na severu Kosova ne predstavljaju antialbanski protest, već protest protiv institucija Kosova, naglašavajući da Beograd ima rešenje za ovaj problem i da iz ove situacije „moramo da izađemo“.    

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018