Vesti

Treći dan blokade

Noć na severu Kosova protekla je mirno, uz manji incidente kod mesta Zupče i pojačano policijsko prisustvo u Kosovskoj Mitrovici. Svi vitalni putevi na severu Kosova i Metohije blokirani su ojačanim barikadama.

Kosovska policija sinoć je pojačala prisustvo u mešovitim sredinama u severnom delu Kosovske Mitrovice, a prilikom ojačavanja barikada u mestu Zupče u opštini Zubin potok, čula se rafalna paljba iz okolnih sela u kojima žive Albanci.  Meštani su rekli da nema povređenih i dodali da su njihove albanske komšije nervozne zbog blokada koje i njima onemogućavaju normalno kretanje automobilima.  Posle pucnjave, Srbi su nedaleko od barikade u mestu Zupče, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće, postavili još jednu barikadu.  Veliki broj građana noć je proveo na barikadama ka prelazima Brnjak i Jarinje, na koje su pre dva dana helikopterima prevezeni carinici Euleksa i Kosova što Srbi ne prihvataju. Preko tih prelaza koje su u četvrtak uveče bodljikavom žicom blokirali pripadnici Kfora, ne mogu da prođu ni vozila ni pešaci.  I dalje su blokirani svi važni putni pravci, a na svaki pokušaj međunarodnih i kosovskih snaga da prođu ka severu, barikade se pojačavaju, pa su trenutno na pojedinim putnim pravcima one visoke i preko pet metara.  Srbi iz Ibarskog kolašina od pre tri dana u potpunoj blokadi drže magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribariće. Na barikadi kod Leposavića vozila se propuštaju jednom kolovoznom trakom. Više od 60 sati promet robe i ljudi je otežan, i moguć je samo preko alternativnih pravaca, prenosi RTS.    

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018