Vesti

Srbi sa severa ostaju na barikadama

Protiveći se raspoređivanju kosovskih carinika, Srbi sa severa odlučni da i ovu noć provedu na barikadama. Blokade na putevima tokom dana Srbi su ojačali.

Ispred administrativnog prelaza Brnjak danas oko 12h Srbi su ojačali barikade istovarivši dodatne količine zemlje. Na barikadi su razvukli srpsku zastavu, a njihova vozila parkirana su ispred ovog prelaza koji je kamionima blokiran i sa druge strane iz pravca Ribarića. U mestu Dudin krš Srbi su napravili betonsku barikadu na ulazu u severni deo Kosovske Mitrovice. Betonske kocke postavljene na putu zalivene su betonom. Pošto su putni pravci i sami prelazi blokirani lokalno stanovništvo za kretanje koristi alternativne pravce. Prisustvo KFOR-a nije preterano uocljivo, a lokalni Srbi odlucni su da nastave sa protestima. Građani na severu jos uvek nemaju problema sa osnovnim životnim namirnicama. Nevolje bi mogle da nastupe ukoliko blokade prelaza potraju više dana. Na pumpama nema goriva, a svi polasci autobusa ka centralnoj Srbiji otkazani su do daljnjeg.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018