Vesti

Na severu blokirani svi putevi (NAJNOVIJE)

Svi putni pravci koji sa severa Kosova vode ka centralnoj Srbiji su blokirani. Srbi ne dozvoljavaju pripadnicima EULEKS-a, KFOR-a i albanskim policajacima i carinicima da se njima kreću. Nakon incidenta u selu Zupče policija pojačala prisustvo u mešovitim sredinama.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 23:30 - Na Srbe u selu Zupče na severu Kosova pucano iz vatrenog oružja, potvrdio regionalni portparol KPS policije Besim Hoti. Povređenih nema. 18:48 - Srbi sa severa odlučni da i ovu noć provedu na barikadama. Blokade na putevima tokom dana ojačane. Lokalno stanovništvo koristi lokalne putne pravce, a prisustvo KFOR-a nije preterano uočljivo. Na pumpama nema goriva, a svi polasci autobusa ka centralnoj Srbiji otkazani su do daljnjeg. 18:30 - Ministar za  Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic izjavio je nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa severa da se rešenje za sever mora naći u dijalogu. Bogdanović inistira na jedinstvu i dijalogu, ističuci da aktuelno stanje na Jarinju i Brnjaku nikome ne odgovara, ponajmanje Srbima sa severa Kosova. 14:47 - Šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović izjavio je danas u Leposaviću „da Hašim Tači i deo međunarodne zajednice pokušavaju da dogovor iz Brisela primene kako njima odgovara“. “Dogovor ima tri rečenice, odnosi se na pečat i prateću dokumentaciju. O prelazima nije bilo reči jer Priština to neće’, kazao je Stefanović. 12:00 - Skup desničara u Raškoj koji je bio predviđen za 11:30 h, odakle su učesnici skupa nameravali da se upute ka administrativnoj liniji u mestu Rudnica, MUP nije dozvolio. U MUP-u navode da skup nije prijavljen u skladu sa zakonom, pet dana pre okupljanja. 11:52 - Na južnoj strani glavnog mosta na Ibru, nalaze se pripadnici KPS i EULEKS policije. 11:49 – U mestu Dudin krš, na ulazu u severni deo Kosovske Mitrovice Srbi su postavili betonske kocke koje su kasnije zalili betonom. 10:46 – Srbi tokom noći ojačavali barikade koje su postavljene pre dve večeri. Na više mesta je istovaren šljunak, postavljeni balvani i kolovozne trake zatvarane teškim vozilima.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017