Vesti

Srbi na severu KiM noć proveli na barikadama

Srbi na severu Kosova i Metohije proveli su noć na barikadama, koje su dodatno ojačane, zbog čega je blokiran magistralni put Kosovska Mitrovica - Raška, kao i svi drugi važni putni pravci.

U mestu Dudin krš, postavljena je još jedna barikada, čime je dodatno ojačana blokada tog magistralnog pravca, javlja novinar Kontakt plus radija iz Kosovske Mitrovice. Na administrativnim prelazima, ispred bodljikave žice koje su razvukli pripadnici KFOR-a zatvarajući prelaze Jarinje i Brnjak, građani su posuli velike količine šljunka i zemlje i time onemogućili svaku mogućnost prolaza. Na prelazu Brnjak i Jarinje prepreka od šljunka visoka je nekoliko metara, a na Jarinju šljunkom je blokiran put koji vodi do baze KFOR-a iznad prelaza. U mestu Rudare, na teritoriji opštine Zvečan, takođe su ojačane barikade. U Zvečanu je, kraj železničkog mosta preko Ibra kamionima preprečen put teretnim vozilima, ali je jedna traka slobodna za saobraćaj. Na ulazu iz Kosovske Mitrovice iz pravca Zvečan barikada usporava saobraćaj koji se odvija jednom kolovoznom trakom. Ojačana je i barikada na glavnom mostu preko Ibra, koja deli južni od severnog dela Kosovske Mitrovice. U toku noći je ojačana i barikada koja se nalazi u neposrednoj blizini istočnog mosta preko Ibra, a na ove dve barikade više kamiona je istovarilo šljunak, tako da je prepreka na putu sada viša od dva metra.  Prilikom postavljanja te barikade na mostu preko Ibra oštećen je video-nadzor. Pripadnici Kosovske policije, koji su došli na ibarski most nakon što je ojačana barikada, povukli su se nešto posle 23 sata, a jedno vozilo te službe ostalo je na severnoj strani Mitrovice. Na južnoj strani mosta se, pored lokalne policije, nalaze i pripadnici EULEKS policije. Srbi su balvanima blokirali put u mestu Zupče na magistralom putu Kosovska Mitrovica - Ribarići. Na više lokacija na severu Kosova građani su spremni da u svakom trenutku, u slučaju pokušaja pokreta KFOR-a, teretnim vozilima blokiraju puteve kao što su učnili u mestu Sočanica kod Leposavića gde su blokirali jedinicu KFOR-a.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017