Vesti

BiH priznaje pečat Kosova

Savet ministara BiH dao je saglasnost da se prihvati carinski pečat Kosova, čiji je izgled dogovoren u pregovorima Beograda i Prištine 2. septembra u Briselu.

Takvu odluku, vlada BiH donela je na sednici nakon što je razmotrila i usvojila informaciju ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose sa vanrednog sastanka Zajedničkog odbora CEFT-a, objavljeno je na sajtu Saveta ministara. „Na osnovu informacije, Savet ministara BiH je saglasan da se prihvate carinski pečati dostavljeni od strane UNMIK/Kosova svim potpisnicama CEFTA sporazuma, a koji su istovetni sa izgledom pečata koji su dogovoreni na bilateralnim pregovorima srbijanskih i kosovskih vlasti u Briselu, 2. septembra 2011. godine’, navodi se u saopštenju, koje prenosi B92. Savet ministara zadužio je ministarstvo za spoljnu trgovinu da takav zaključak dostavi Predsedništvu BiH na konačno razmatranje i usvajanje, dodaje se u saopštenju. Vlada Kosova odlučila je 20. jula da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, navodeći da je odluka odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine, što onemogučava izvoz sa Kosova. Mere reciprociteta su stavljene na snagu i prema Bosni i Hercegovini i uvedena je carinska taksa od 10 odsto za uvoz robe iz te zemlje na Kosovo. Beograd i Priština postigli su 2 septembra u Briselu, u dijalogu pod okriljem EU, dogovor o carinskom pečatu za Kosovo, na kojem će pisati „Carina Kosova’, bez ikakvih drugih oznaka koje bi eventualno mogle da ukažu na državnost Kosova.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017