Vesti

Šefćet Kabaši osuđen zbog nepoštovanja suda

Bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši, koga je tužilaštvo Haškog tribunala teretilo za nepoštovanje suda, pošto je odbio da svedoči u prvostepenom postupku protiv Ramuša Haradinaja, osuđen je danas na dva meseca zatvora.

Kabaši će u zatvorsku kaznu biti uračunat 31 dan, koliko je do sada proveo u pritvoru, prenosi Tanjug. Sudija Alfons Ori je čitajući presudu rekao da je Kabaši ’upornim odbijanjem da odgovara na pitanja lišio pretresno veće bitnih dokaza za utvrđivanje istine u predmetu Haradinaj’. On je kao olakšavajuće okolnosti kod Kabašija naveo postraumatski stres od koga pati, kao i porodično stanje. ’Optuženi se i izvinio za krivično delo. Iako verujemo da je to izvinjenje iskreno, kajanje gubi značaj zbog činjenice da nije došao u Hag da odgovori na optužbe pune četiri godine’, dodao je sudija Ori. Kabaši, ključni svedok na suđenju Haradinaju, izjasnio se 26. avgusta da je kriv po obe tačke optužnice za nepoštovanje suda. Haško tužilaštvo je protiv Kabašija podiglo optužnicu zato što je 2007. godine odbio da, kao svedok optužbe, pred Tribunalom odgovori na pitanje prilikom svedočenja u prvostepenom postupku protiv Haradinaja. Kabaši je uhapšen 17. avgusta ove godine u Holandiji i sledećeg dana izručen Tribunalu. Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i Lahiju Brahimaju sudi se za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017