Vesti

Predstavnici SRS-a i Pokreta socijalista na severu Kosova

Poslanici SRS, koji su jutros krenuli put Kosovske Mitrovice, kako bi pružili podršku Srbima sa severa, ušli su na Kosovo alternativnim putevima. U Kosovskoj Mitrovici i predsednik Pokreata socijalista.

Reč je o visokoj delegaciji srpskih radikala na čelu sa Gordanom Pop lazić i Miloradom Mirčićem.  Oni su poručulu da, ako neko danas želi da dođe na Kosovo, tamo može i da stigne, bez obzira na blokade. Predstavnici radikalne stranke poručili su da Srbima na severu Kosova u ovoj situaciji niko ne može da pomogne više do oni sami. Dragan Todorović, predsednik SRS-a je istakao da, ukoliko Srbi na severu budu istrajni u ovoj borbi kosovski premijer Hašim Tači neće uspeti u nameri da zaokruži svoju nezavisnu državu. Poslanici SRS koji su jutros krenuli iz Beograda najpre nisu uspeli da uđu na Kosovo. Zbog blokada koje su postavili Srbi, ali i Kfor, radikali su vraćeni i sa Jarinja i sa Brnjaka. Na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici primećen je Aleksanar Vulin, ispred Pokreta socijalista, odnosno opozicione koalicije, koju predvodi Srpska napredna stranka. I izjava Aleksandra Vulina bila je u sličnom tonu sa izjavama predstavnika SRS-a. On smatra da centralna Srbija ne može puno da pomogne Srbima na Severu Kosova i da njihova sudbina, praktično, zavisi od njih samih.  “Ukoliko se kosovski Srbi sami budu izborili da se kosovske institucije ovde ne instaliraju i da se carine ne prepuste agencijama iz Prištine, onda će situacija moći da se razvija u smeru koji odgovara ljudima na severu Kosova’. Međutim, ako ova duga igra živaca bude prekinuta i ako bude prelomljena na način koji odgovara Prištini, onda ćemo imati, kako Vulin kaže, zaokruženu kosovsku priču. Lider Pokreta socijalista navodi da “dok su Srbi na Kosovu i Metohiji ovako složni i razboriti kao što je to slučaj danas, i Srbi u centralnoj Srbiji imaju čemu da se nadaju i u koga da gledaju’.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017