Vesti

EU: Kosovo jedna carinska oblast

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič izjavila je danas u Briselu da ’EULEKS počinje da sprovodi dogovor postignut u dijalogu Beograd-Pristina, o carinskom pecatu i da se time primenjuje primeren carinski sistem na Kosovu kao jedinstvenoj carinskoj oblasti’.

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton je potvrdila da će carinske poslove na prelazima Brnjak i Jarinje ’obavljati stručni carinici EULEKS-a uz prisustvo kosovskih carinika’, javlja Beta. Maja Kocijančič je naglasila da je dogovor o carinskom pečatu ’bio poslednji element koji je nedostajao da se ponovo stavi na snagu primeren carinski sistem, budući da je Kosovo od 2000. godine jedna carinska oblast’. ’Verujemo da je to važan korak napred od kojeg će sve zajednice imati koristi. Veoma smo naklonjeni tome i EULEKS to čini u potpunoj saglasnosti sa svojim mandatom, a operacije će na prelazima obavljati stručni carinici EULEKS-a uz prisustvo kosovskih carinika’, navela je. Na pitanje u koji će budžet ići prihodi od carina, Maja Kocijančič je odgovorila: ’Treba da to proverimo’.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017