Vesti

M. Kocijančić: EULEKS deluje u skladu sa svojim mandatom

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić izjavila je danas da EULEKS na dva prelaza na severu Kosova deluje u skladu sa svojim mandatom.

’EULEKS nije prekoračio svoja ovlašćenja i deluje potpuno u skladu sa svojim mandatom, ’ rekla je Kocijančiceheva. Ona je u telefonskoj izjavi Tanjugu podsetila na izjavu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton koja je pozdravila obnavljanje prometa robe iz centralne Srbije ka Kosovu. Kocijančić se nije složila sa tvrdnjama zvaničnika u Beogradu da se dogovor o carinskim pečatima nije odnosio na rešavanje pitanja prelaza Brnjaka i Jarinja. ’Ovo je implementacija dogovora (Beograda i Prištine) o carinskim pečatima od 2. septembra, ’ tvrdi ona. ’Kosovo je od 2000. godine jedinstveno carinsko područje i u tom kontekstu za nas je vazno da je rešeno pitanje pečata i da se to sada može implementirati. Problem na terenu je bio da je zbog nepotpunog carinskog sistema bilo više kriminala i problema kakvi ne bi smeli postojati, ’ napominje Kocijančić. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je juče da su EULEKS i KFOR na severu Kosova počeli da primenjuju ’nove dogovore o carini’ i izrazila zadovoljstvo obnavljanjem prometa robe iz centralne Srbije ka Kosovu. Ešton je objasnila da će ’operacije’ na administrativnim prelazima na severu Kosova sprovoditi ’kvalifikovani pogranični policajci i carinski stručnjaci EULEKS-a, u skladu sa svojim izvršnim mandatom’. U saopštenju se takođe navodi da primena dogovora o carinskim pečatima ’ne prejudicira pitanje statusa’ Kosova, već je taj dogovor o ’slobodnoj trgovini i poboljšanju vladavine prava na Kosovu’. Ona međutim nije objasnila zbog čega je Prištini dozvoljeno da na prelaze pošalje kosovske carinike i policajce uprkos statusnoj neutralnosti pomenutog dogovora.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017