Vesti

M. Kocijančić: EULEKS deluje u skladu sa svojim mandatom

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić izjavila je danas da EULEKS na dva prelaza na severu Kosova deluje u skladu sa svojim mandatom.

’EULEKS nije prekoračio svoja ovlašćenja i deluje potpuno u skladu sa svojim mandatom, ’ rekla je Kocijančiceheva. Ona je u telefonskoj izjavi Tanjugu podsetila na izjavu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton koja je pozdravila obnavljanje prometa robe iz centralne Srbije ka Kosovu. Kocijančić se nije složila sa tvrdnjama zvaničnika u Beogradu da se dogovor o carinskim pečatima nije odnosio na rešavanje pitanja prelaza Brnjaka i Jarinja. ’Ovo je implementacija dogovora (Beograda i Prištine) o carinskim pečatima od 2. septembra, ’ tvrdi ona. ’Kosovo je od 2000. godine jedinstveno carinsko područje i u tom kontekstu za nas je vazno da je rešeno pitanje pečata i da se to sada može implementirati. Problem na terenu je bio da je zbog nepotpunog carinskog sistema bilo više kriminala i problema kakvi ne bi smeli postojati, ’ napominje Kocijančić. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je juče da su EULEKS i KFOR na severu Kosova počeli da primenjuju ’nove dogovore o carini’ i izrazila zadovoljstvo obnavljanjem prometa robe iz centralne Srbije ka Kosovu. Ešton je objasnila da će ’operacije’ na administrativnim prelazima na severu Kosova sprovoditi ’kvalifikovani pogranični policajci i carinski stručnjaci EULEKS-a, u skladu sa svojim izvršnim mandatom’. U saopštenju se takođe navodi da primena dogovora o carinskim pečatima ’ne prejudicira pitanje statusa’ Kosova, već je taj dogovor o ’slobodnoj trgovini i poboljšanju vladavine prava na Kosovu’. Ona međutim nije objasnila zbog čega je Prištini dozvoljeno da na prelaze pošalje kosovske carinike i policajce uprkos statusnoj neutralnosti pomenutog dogovora.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018