Vesti

B. Stefanović: Beograd čeka odgovor Brisela

Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže da Beograd čeka odgovor Brisela na podnetu inicijativu za rešavanje problema na prelazima Jarinje i Brnjak. “Sadašnja zapaljiva situacija na severu Kosova, svakako nije povoljna atmosfera za nastavak dijaloga’, ocenjuje Stefanović.

’Predlog Beograda ni u jednom elementu ne sadrži prisustvo kosovskih carinika i policije’, dodao je Stefanović i podsetio da nikada nije bilo kosovskih carinka na Jarinju i Brnjaku, niti je kosovska carina tamo funkcionisala. ’Posvećeni dijalogu jer je to jedini način da rešimo probleme, jedini način da se dogovorimo’, rekao je Stefanović novinarima i dodao da se sada čeka pozitivan odgovor iz Brisela na ’našu inicijativu i mogućnost da najzad rešimo pitanje Jarinja i Brnjaka na obostrano prihvatljiv način’. ’Spremni smo da čekamo koliko je potrebno i da se desi bilo gde i bilo kada, i nije potrebno držati se određenih zacrtanih rokova’, podvukao je šef beogradskog pregovaračkog tima.  Stefanović pozitivno ocenio što je dogovor iz Brisela o izgledu pečata sada omogući promet robe iz Srbije. Međutim, ocenio je i da je nemoguće nastaviti dijalog sa Prištinom i razgovarati o električnoj energiji i telekomu u situaciji kada ’imamo ovako zapaljivu situaciju, barikade i narod koji je odlučan da istraje u svojim legitimnim zahtevima’. Kritikujući poteze Prištine Stefanović je rekao da su oni učinjeni s namerom da se dokaže da je to realnost i da se ta nova situacija ne može promeniti. ’Oni su stvorili jednu neverovatnu izluziju i dva izolovana ostrva od 200 kvadratnih metara iluzuje Hašima Tačija da ovde može nešto da kontroliše’, naglasio je Stefanivić dodajući da je ova situacija neodrživa i da je potrebno naći kompromis. Stefanović je kritikovao i predstavnika EU u Beogradu Vensana Dežera, koji je rekao da na Jarinju i Brnjaku treba da budu kosovski carinici, i da Priština treba da zaokruži suverenitet.  ’EU nije priznala nezavisnost Kosova i ambasador Dežer bi trebalo da zna tu činjenicu. EU je kroz Euleks asistirala Prištini u ovom potezu i to ne može da se pozitivno odrazi na našu buduću saradnju’, istakao je Stefanović, prenosi RTS.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017