Vesti

M. Mihajlović: Ovo nije nikakav “Dan D”

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izrazio je nadu da će današnji dan proteći bez bilo kakvih incidenata, poručivši Srbima na barikadama da ne nasedaju na provokacije Prištine koja je najavila postavljanje kosovskih carinika na administrativne prelaze.

Srbi koji su sada na barikadama svesni su situacije - da samo hladne glave, razumom mogu da prevaziđu situaciju, rekao je Mihajlović Televiziji Pink. U Leposaviću su ministar za KiM Goran Bogdanović, šef tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović, a na KiM je i tim iz Vlade Srbije, podsetio je Mihajlović. Njihov zadatak je da pomognu da život funkcioniše normalno, da se spreče incidenti, da spuste tenzije, da se ne bi dogodilo nešto nepredviđeno, rekao je Mihajlović. On smatra da će provokacija biti i od nekih Srba koji imaju odličnu komunikaciju sa Prištinom, ocenivši da situacija nije za veliku zabrinutost, ni dramatična, jer su Srbi na KiM bili mnogo puta i u mnogo goroj situaciji i da ’ovo nije nikakav dan D’. Nema šanse da se nezavisnost Kosova instalira na severu južne pokrajine, ni da se ljudi koji žive na KiM pomere, rekao je Mihajlović. Upitan o odlasku predstavnika političkih partija i Srpske pravoslavne crkve na sever KiM, on je odgovorio da država nije organizovala te akcije, nego da je svako otišao na KiM iz svojih razloga i da je SPC prisutna na KiM kao jedan od stožera opstanka Srba, dok je deo opozicije otišao da bi podržao Srbe, a deo jer ima ’dobar podijum za neki politički marketing’.  On je rekao da ne bi trebalo raspaljivati strasti i da ’požar’ na severu KiM pokušava da upali kosovski premijer Hašim Tači da ’izbegne požar koji tinja na jugu oko njegove vlasti’. Srbi ne bi trebalo u tome da učestvuju, ni da mu pomažu, nego bi trebalo da gledaju svoj interes, da se očuva potpuni mir, da nema incidenata, naglasio je Mihajlović. Očigledno je da Srbi sa severa KiM nemaju problema sa protokom robe i ni sa kakvim poslovima na administrativnim prelazima, ali ne žele instaliranje nezavisnog Kosova na severu pokrajine, rekao je Mihajlović. Mihajlović smatra da će Tači ’za razliku od letošnje situacije ovog puta koristiti samo retoriku, a ne bilo kakve snage’. ’Pokušaće da se sakrije iza Euleksa i Unmika, odnosno Kfora, a na kraju dana će verovatno održati pres konferenciju na kojoj će reći - mi smo osvojili, država Kosovo je sada na celoj teritoriji’, ocenio je Mihajlović. Mihajlović je rekao da pravi put predstavlja povratak dijalogu, jer ne postoji nijedno pitanje koje ne bi moglo da se reši u razgovoru, nego mora da se rešava na terenu.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017