Vesti

NVO zabrinute za bezbednost Srba na severu

Učesnici Foruma koji je povodom bezbednosne situacije na severu Kosova održan u Kosovskoj Mitrovici i Gračnici izrazili su zabrinutost za bezbednost stanovnika severnog Kosova povodom uspostavljanja carinskih mehanizama na administrativnim prelazima Jarnje i Brnjak.

Petnaest nevladinih organizacija koje su učestvovale na Forumu strahuju od mogućnosti upotrebe fizičke sile u svrhu ostvarivanja ovog cilja.  “Posledice jednostranih mera praćenih upotrebom fizičke sile protiv građana koji su do sada svoje protivljenje izražavali demokratskim metodama mogu biti direktna ugroženost života ljudi, izazivanje humanitarne katastrofe i egzodus srpskog stanovništva’, zaključak je učesnika Foruma.  Od međunarodne zajednice, a prvenstveno od KFOR-a i EULEX-a zatraženo je da ne izlaze iz okvira svojih statusno neutralnih mandata koji su jasno definisani Rezolucijom Saveta Bezbednosti UN 1244. “Zahtevamo od političara, pre svega ministara i parlamentaraca srpske nacionalnosti koji se nalaze u kosovskim institucijama da zauzmu jasan stav po pitanju plana Vlade u Prištini da jednostranim i nasilnim merama uspostavi carinske mehanizme’, kaže se u saopštenju Foruma. Ove NVO apeluju na građane severnog Kosova da istraju u mirnom izražavanju protivljenja ovim merama. “Svako pozivanje na nasilnu konfrontaciju sa predstavnicima prištinskih institucija i međunarodne zajednice, prvenstveno naspram pripadnika KFOR-a i EULEX-a, u direktnoj je suprotnosti sa suštinskim interesima i opstankom srpske zajednice na ovim prostorima’. Sa Foruma su pozivane sve strane uključene u spor da pruže šansu nastavku dijaloga u cilju postizanja kompromisnog rešenja. Orgaizacije su sa ovog skupa uputile poziv predstavnicima medijia da izveštavaju objektivno i da ne podležu pritiscima objavljivajući neproverene ili tendenciozne informacije čime bi se doprinelo raspirivanju međuetničke mržnje i netolerancije. Učesnici Foruma bili su Centar za razvoj civilnog društva, Centar za mir i toleranciju, Udruženje Avenija, Omladina JAZAS-a, Institut za analizu i razvoj, Centar za orijentaciju društva, Mitrovačka škola ljudskih prava, Nezavisna studentska unija, Pravna klinika, Radio Klokot, Centar za promociju prava mladih, Herc, CDKD, CHRONOS i EKOWORLD. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4  

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017