Vesti

EULEKS pomaže sprovođenje dogovora o carinskom pečatu

EULEX carina i policija će sprovesti operativne poslove na prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) od sutra 16. septembra. To će biti u skladu sa izvršnim mandatom EULEX-a, saopšteno je iz ove misije.

“U stvari, to znači da će EULEX pomoći u sprovođenju sporazuma o carinskom pečatu postignutog u Briselu, 2. septembra u okviru dijaloga posredstvom EU’, stoji u saopštenju. U EULEKS-u kažu da je sporazum o carinskom pečatu poslednji delić koji je potreban da bi se pokrenuo odgovarajući carinski sistem, a koji je ova misija spremna da pokrene. “Kosovo je postalo jedinstveno carinsko područje u okviru UNMIK-a u 2000. godine i smatrano je takvim od strane EU od tada. Sporazum, koji nema nikakve veze sa statusom, predstavlja veliki korak ka vladavini prava na Kosovu, što je u interesu svih zajednica. Odsustvo funkcionisanja carinskog sistema širom Kosova je omogućilo razvoj nelegalnih aktivnosti, posebno, ali ne i isključivo na severu Kosova’. Carinske operacije na prelazima Jainje i Brnjak biće sprovedene od strane kvalifikovanih carinskih eksperata iz EULEX-a, uz prisustvo kosovskih carinskih službenika. To znači da će prelaz Brnjak će biti otvoren za lični saobraćaj i nekomercijalnu robu, kao i za komercijalni saobraćaj i komercijalnu robu. Da će uvoz komercijalne robe preko Prelaza Brnjak morati da prodje kroz carinski terminal u južnom delu Mitrovice. Prelaz Jarinje biće otvoren samo za lični saobraćaj i nekomercijalnu robe do uspostavljanja odgovarajuće infrastructure na prelazu. Sva komercijalna roba koja podleže plaćanju akciza (kao što su alkohol, cigarete i gorivo) mora proći kroz carinsku proveru na Prelazu Merdare ili na bilo kom drugom prelazu ovlašćenom za komercijalni saobraćaj. EULEK poziva sve građane da podrže ove mere. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4      

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017