Vesti

Mirna noć na severu. Patrijarh Irinej stiže u Mitrovicu

Noć na severu Kosova protekla je mirno, a jedan broj Srba je noć proveo uz barikade i prepreke koje su postavljanje na više lokacija. Patrijarh srpski Irinej će u hramu Svetog Dimitrija služiti moleban za spas srpskog naroda.

Na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovice sinoć je barikadom obustavljen saobraćaj. Na mostu, koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice istovaren je šljunak, čime je onemogućen saobraćaj preko mosta. Nekoliko šlepera šljunka je istovareno na glavnom ibarskom mostu sa severne strane i time su zatvorene sve saobraćajne trake. Na južnoj strani mosta od sinoć se nalaze pripadnici EULEKS-a i kosovske policijske službe. EULEKS je sa više vozila, od kojih je jedan oklopni transport, tokom noći preprečio most. Preko mosta na Ibru jutros samo pešaci prelaze most, mahom Albanci iz Bošnjačke mahale. Tokom ove, kao i prethodnih noći, u potpunosti je bio blokiran put Kosovska Mitrovica-Raška u mestu Rudare, opština Zvečan, a saobraćaj između Kosovske Mitrovice i Zvečana odvijao se samo jednom kolovoznom trakom. Srbi su tokom noći bili i na barikadama u Leposaviću, na putu koji vodi ka administrativnom prelazu Jarinje, gde se od juče umesto američkih vojnika iz sastava Kfora nalaze pripadnici nemačkog kontigenta. Kontrolu na ovom, kao i na prelazu Brnjak na putu prema Ribariću, vrše vojnici Kfora, na osnovu sporazuma koji ističe večeras u ponoć, kada bi, kako je najavljeno iz Prištine, na ove prelaze treba da dođu kosovski carinici i pripadnici granične policije Kosova. EULEKS je, u sinoćnjem saopštenju, najavio da će se na prelazima na severu Kosova naći ’mešoviti timovi’. Na benzinskim pumpama u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu od sinoć vlada nestašica goriva i gasa. Zbog situacije na severu Kosova od sinoć u Kosovskoj Mitrovici se nalazi veliki broj novinarskih ekipa iz zemlje i inostranstva. Patrijarh srpski Irinej danas će u hramu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice služiti moleban za spas srpskog naroda. On će, kako je najavljeno Tanjugu, moleban služiti kasno posle podne, u šest sati. Protojerej-stavrofor Milija Arsović rekao je Tanjugu da će patrijarh i sutra boraviti u Kosovskoj Mitrovici, gde će u istom hramu, sa više arhijereja SPC, služiti svetu arhijerejsku liturgiju.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018