Vesti

Rasmusen u Prištini

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen posetiće danas Prištinu, gde će razgovarati s predstavnicima kosovskih vlasti u pokušaju da snizi tenzije između Srba i Albanaca, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Rasmusen će se susresti s kosovskim premijerom HaÅ¡imom Tačijem, njegovim zamenikom Slobodanom Petrovićem i ministrom za bezbednost Agimom Čekuom. Å ef NATO pozvaće ’sve strane da saraÄ‘uju, održe konstruktivan dijalog i izbegnu nasilje’, kazala je Rasmusenova portparolka Karmen Romero, a prenela agencija AFP. Rasmusen će se sastati i sa novim komandantom Kfora nemačkim generalom Erhardom Drevsom koji je početkom septembra stupio na dužnost. Pod komandom Drevsa nalazi se 6.000 pripadnika NATO snaga. Rasmusen na Kosovo dolazi samo dan uoči 16. septembra, kada ističe sporazum o administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018