Vesti

Vlada Srbije piše Ban Ki Munu o Kosovu

Vlada Srbije priprema pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kojem upozorava da Priština izjavama o preuzimanju administrativnih prelaza najavljuje nasilje, piše ’Danas’ pozivajući se na diplomatske izvore.

U pismu Ban Ki Munu i članicama Saveta bezbednosti, Vlada Srbije ističe da izjave iz Prištine o tome šta će se na severu Kosova dešavati od petka, 16. septembra - pošto istekne rok iz dogovora Beograda i KFOR-a, predstavljaju implicitnu najavu primene sile, čime se ugrožava bezbednost i na Kosovu i šire u regionu. Navedeno je i da se time ugrožava dijalog koji Beograd i Priština vode uz posredovanje EU. Vlada Srbije ’ukazuje da odgovornost za posledice eventualne primene nasilnih i jednostranih koraka snose Priština i međunarodne institucije koje imaju mandat da obezbeđuju mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji’. Vlada istovremeno ’poziva UN, EU i NATO da preduzmu odgovarajuće mere u skladu sa svojom nadležnošću, otklone pretnju nasiljem i obezbede uslove za nastavak dijaloga’. To pismo generalnom sekretaru UN i članicama Saveta bezbednosti jedna je od ’diplomatskih mera’ koje Vlada Srbije preduzima u preventivnoj akciji na najave vlasti u Prištini da će ’zavesti red i mir’ na severu Kosova, odnosno razmestiti carinike i policajce na prelazima Brnjak i Jarinje. Šefovi svih diplomatskih predstavništava Srbije u najmoćnijim zemljama sveta dobili su zadatak da svojim domaćinima, na najvišem mogućem nivou, prenesu stavove iznete u pismu za UN, a intenzivirana je i komunikacija sa ambasadorima zapadnih zemalja u Beogradu. Ukoliko se kosovska vlada ipak odvaži na jednostranu akciju, napravljen je dogovor sa Ruskom Federacijom da se smesta zakaže sednica Saveta bezbednosti, preneo je Danas.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018