Vesti

Stefanović: Od podele Kosova do autonomije za sever

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa PriÅ¡tinom Borislav Stefanović izjavio je briselskom portalu ’Euobserver’ da se zamisli o reÅ¡enju na Kosovu kreću ’od podele, specijalnog statusa za sever, pa do autonomije i drugih vidova’.

’Sve te zamisli su vredne i treba da budu na stolu’, istakao je Stefanović, prenosi Beta. On je dodao da je ’tamo na hiljade Srba koji ne žele da žive pod vlašću (kosovskih) Albanaca, tako da se ta realnost mora poštovati, upravo kao što je stvarnost da je tamo i 1. 600.000 Albanaca koji ne žele da žive u Srbiji’. Tako da, po mišljenju Stefanovića, ’sever Kosova treba da bude otcepljen’, dodaje ’Euobserver’, uz opasku da ’sever predstavlja oko 20 odsto teritorije Kosova i ima vodu i rudna bogatstva’. ’Euobserver’ prenosi i da je Stefanović, ’koristeći manje prijateljski rečnik, predskazao i nevolje ako Priština ponovo pošalje kosovske albanske policajce na sever’. Portal navodi izjavu šefa beogradskog pregovaračkog tima da, ’ako Hašim Tači tamo uputi svoje carinske službenike, a znajući snažno naše protivljenje tome, posebno na severu, verovatnoća je da ćemo imati novu krizu’. Stefanović je stavio do znanja da ’tamo nema rešenja bez Srbije i nema buduće stabilnosti bez njene saglasnosti’. ’Mi i dalje možemo ostati istrajni, kosovski Albanci mogu nastaviti da rade na tome da ih priznaju neke zemlje’, dodao je Stefanović. ’Ali’, zaključio je, ’to neće rešiti njihove ekonomske i socijalne probleme ili pomoći im da postanu član Evropske unije’.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018