Vesti

H. Kuči: Vlada Kosova ima plan za 16. septembar

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči kazao je da Vlada Kosova ima plan za 16. septembar za kada je najavljeno da će kosovski carinici doći na administrativne prelaze.

Do početka realizacije plana treba da dođe 16. septembra, međutim kako je Kuči rekao, on će biti ostvaren kada za to budu stvoreni uslovi. ’Mi smo pripremili operacionalni plan, koji je veoma konkretan i o kojem se razgovaralo sa međunarodnim partnerima. Verujem da će se taj plan sada ostvariti’, rekao je Kuči za dnevnik Koha ditore, a prenosi Beta. Kuči je rekao da je Vlada Kosova svesna teškoća na preuzimanju kontrole na severu Kosova, ali je izrazio uverenje da će se tako nešto ipak dogoditi. ’Mi znamo da je to dug i težak proces, ali smo ubeđeni u naše kapacitete i međunarodnu podršku i ovlastićemo organe bezbednosti, ostvarićemo naš suverenitet i mi ćemo garantovati red i zakonitost’, kazao je Kuči. Komentarišući izjave zvaničnika Srbije kojima se osuđuju najave uspostavljanja kontrole prelaza i carine na severu Kosova, Kuči je rekao da se ’Srbija ne pita’ za kosovsku teritoriju. ’Srbija je susedna zemlja i mi je pozivamo da se ne meša u unutrašnje stvari Kosova i da ne vrši neku vrstu agresije’, rekao je Kuči. Prema dogovoru KFOR-a, Prištine i Beograda iz avgusta, međunarodna vojna misija treba da obezbeđuje prelaze 1 i 31 do 15. septembra.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018