Vesti

Protest radnika srpskih opština na severu Kosova

Radnici lokalnih samouprava sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije protestovali su danas istovremeno u svojim opštinama zbog najave ukidanja institucija Srbije.

Oni su naveli da su ’odlučni da ostanu u sistemu Republike Srbije i da ih nikakve granice i carine ne mogu odvojiti od matice’, prenosi Beta. Zamenik načelnika opštinske uprave u Kosovskoj Mitrovici Milorad Vukašinović rekao je novinarima da ’lokalne samouprave nisu paralelne institucije, nego jedine legalne i legitimne koje je birao narod i koje su servis građana severnog Kosmeta’. ’Mi svakodnevno izdajemo dokumenta svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Tako nam se za izvode i državljanstva, pored Srba, obraćaju i Albanci, Muslimani, Goranci’, rekao je Vukašinović i dodao da su u saradnji sa UNMIK administracijom obavljali sve poslove u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, kao što to čine i opštine u centralnoj Srbiji. Skupovi u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću protekli su mirno, saobraćaj se normalno odvijao, a o bezbednosti su brinuli pripadnici kosovske policije.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018