Vesti

H. Kući: Ne prelaziti granice Ahtisarijevog plana

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući izjavio je danas da su severu Kosova potrebni red i zakon, a ne ovlašćenja koja prelaze granice Ahtisarijevog plana.

Kući je to izjavio povodom ocene šefa Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta da bi rešenje za sever Kosova mogla da bude autonomija po uzoru na Kataloniju. ’Na severu Kosova potrebni su zakon i red, ali i primena Ahtisarijevog plana, koji srpskoj zajednici garantuje dovoljno prava kako bi sačuvala svoj nacionalni identitet’’, rekao je Kući, a prenosi Tanjug. On smatra da ’u delovima gde je primenjen Ahtisarijev plan, Srbi su se dobrovoljno integrisali i danas se osećaju dobro’’. Fejt je, kako prenosi EU. Observer, objasnio da je najbolji model za trajno rešenje ’Ahtisarijev plan plus’, kojim se daje autonomija severnom Kosovu po pitanjima kao što su obrazovanje i zdravstvo, ali kojim se isključuje bilo koji oblik podele Kosova.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018