Vesti

Vlada Srbije: Sprečiti Prištinu da primeni nasilje

Vlada Srbije pozvala je UN, Evropsku uniju i NATO da spreče vlasti u Prištini da ’primene nasilje’ na severu Kosova i Metohije, nakon što 15. septembra istekne dogovor KFOR-a i srpske vlasti o administrativnim prelazima.

Vlada Srbije osudila je izjave predstavnika vlasti u Prištini kojima se za 16. septembar najavljuje primena sile na severu Kosova i Metohije, na način na koji je to učinjeno 25. jula ove godine’ kada je specijalna jedinica kosovske policije poslata na administrativne prelaze, Brnjak i Jarinje. ’Najava jednostranih i nasilnih akata predstavlja pretnju bezbednosti celog regiona i ugrožava nastavak dijaloga i implementacije postignutih, statusno neutralnih dogovora’, navodi se u saopštenju Vlade Srbije, čije izvode je objavio RTS. Vlada ukazuje da odgovornost za posledice eventualne primene nasilnih i jednostranih koraka snose Priština i međunarodne institucije koje imaju mandat da obezbeđuju mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji. Dogovor Kfora i predstavnika Vlade Srbije o administrativnim prelazima, Brnjak i Jarinje, ističe 15. septembra, a kosovski premijer Hašim Tači je najavio da će narednog dana poslati carinike i graničnu policiju na te prelaze.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018