Vesti

Na Jarinju i Brnjaku carinici EULEKS-a?

Na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak do kraja nedelje trebalo bi da budu raspoređeni policajci i carinici Euleksa, a njihova uloga će biti monitoring, ali ne i naplaćivanje carine, saznaje Blic od međunarodnog izvora u Prištini.

Sa tim rešenjem koje nude međunarodne institucija na Kosovu ne slaže se Priština, koja insistira da se na severu prema centralnoj Srbiji uvede klasična carina, a da na punktovima budu kosovski policajci i carinici, dodao je izvor lista. Slanje isključivo Euleksa uz podršku Kfora, koji je već na administrativnim prelazima, smatra se dobrim prelaznim rešenjem dok se pregovorima Beograda i Prištine u Briselu ne postigne konačan dogovor. Blic piše da se trenutno vode razgovori o ovoj opciji rešenja, a dogovor se nastoji postignuti i preko Roberta Kupera, posrednika EU u pregovorima Beograda i Prištine. ’Pokušava se obezbediti saglasnost za rešenje sa Euleksom. To ne znači carinu već bi pripadnici Euleksa samo evidentirali robu’, kaže sagovornik Blica. Iz kosovske vlade je poručeno da pristaju da akcizna roba ide na Merdare, a sve ostalo na južnu Mitrovicu kako bi se ocarinilo. U Brisel je otputovao šef Euleksa Gzavije de Marnjak, koji bi tokom dana i u subotu trebalo da razgovara čak i u vojnom komitetu NATO.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018