Vesti

Forenzičari EULEKS-a u Medveđi

Eksperti EULEKS-a iz Odeljenja za sudsku medicinu boravili su danas u Medveđi gde su obišli lokaciju za koju se pretpostavlja da bi mogla biti masovna grobnica.

Iz EULEKS-a je KIM radiju saopÅ¡teno da je ova misija postupila prema informacijama Komisije Vlade Kosova za nestale koja je ukazala „da bi, neutvrÄ‘en broj žrtava kosovskih Albanaca iz sukoba 1998-1999, mogao biti tamo sahranjen’. Alan Robinson, kopredsedavajući EULEKS-ovog Odeljenja za sudsku medicine izjavio je da je na spornoj lokaciji u MedveÄ‘i  rasporeÄ‘en ceo tim forenzičara. “Njihova uloga je veoma jasna a to je da budu  posmatrači i da obezbede da bude primenjena odgovarajuća forenzička metodologija tokom ove operacije na terenu’, rekao je Robinson. EULEKS tim je trenutno angažovan na istraživanju nekoliko potencijalnih lokacija u Vučitrnu, Mitrovici, Ðakovici i Prizrenu. Tokom ove godine identifikovani su i porodicama predati posmrtni ostaci 51 nestale osobe na Kosovu. Radio KIM nije danas uspeo da stupid u kontakt sa predsednikom Komisije Vlade Srbije za nestale Veljkom Odalovićem.  

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018