Vesti

Protest zaposlenih u sudu u Kosovskoj Mitrovici

Radnici srpskog pravosuđa danas će mirno protestvovati ispred zgrade okružnog i opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, zbog najava da će ti sudovi početi da rade pod okriljem kosovskih institucija, najavio je viši javni tužilac Milan Bigović.

Protest će početi ujutru oko devet sati ispred zgrade suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je Bigović Tanjugu. Zgradu suda obezbeđuju pripadnici kosovske i EULEKS policije, a na ogradi je i dalje znak UN, dok u sudu rade samo međunarodne sudije i tužioci. Bigović je rekao da se apsolutno protivi namerama pojedinaca da se lokalne sudije vrate i da sud funkcioniše kao institucija Kosova. ’Mi smo protiv povratka tih sudija kao dela institucija države Kosovo. Međunarodne sudije i tužioci rade i mogu apsolutno da rade sve poslove i mislim da nema potrebe u tu priču uvlačiti neke lokalne sudije, ’ rekao je Bigović. On je izrazio spremnost na dogovor kada je u pitanju povratak lokalnih sudija i tužilaca u sud u severnom delu Mitrovice, ali pod uslovom da to ne bude sud koji će raditi po kosovskim zakonima. Sud u severnom delu Mitrovice funkcioniše u određenoj meri i obimu i nema govora o nekoj novoj situaciji, ističe Bigović. ’Sudije i tužioci EULEKS-a rade u sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice uz podršku i dogovor sa državom, a počeli su da rade 9. decembra 2008. godine na najtežim predmetima i mi protiv tih sudija nemamo ništa. Mi smo spremni za razgovor i dogovor sa njima uz saglasnost Ministarstva pravde i ostalih resornih ministarstava Republike Srbije, ’ rekao je on. Sud u Kosovskoj Mitrovici, u kojem trenutno rade samo međunarodne sudije i tužioci, ponovo je počeo da radi krajem 2008. godine nakon što je više od sedam i po meseci bio zatvoren, posle samoproglašene nezavisnosti Kosova. Sud je bio zatvoren nakon što su se ispred zgrade suda sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba. Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika KFOR-a i oko stotinu srpskih demonstranata.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018