Vesti

Roba sa Kosova sa simbolom državnosti

Prištinski list ’Koha Ditore’ piše da dogovor Beograda i Prištine o uzajamnom priznavanju carinskih pečata ne znači početak slobodnog protoka robe, jer će problem predstavljati prateća dokumentacija o poreklu robe, na kojoj će, kako tvrdi list, biti oznaka ’Republika Kosovo’.

’Koha Ditore’ piše da prateća dokumenata o robi sa Kosova sadrži simbole državnosti, među kojima je i sertifikat o poreklu robe na kojem piše ’Republika Kosovo’, kao i potvrde o izvozu i druge isprave izdate od kosovskih institucija. U kosovskoj vladi, dva dana nakon dogovora o carinskim pečatima, ukazuju da će insistirati da Srbija prihvati robu poreklom sa Kosova i dokumenta sa elementima državnosti. Ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari-Ljilja je upozorila da će za robu iz Srbije na Kosovu biti primenjena odredba o reciprocitetu onako kako bude vlast u Beogradu postupala prema kosovskoj robi. Kusari-Ljilja je precizirala da će reciprocitet biti primenjivan ne samo za carinske pečate, već i u drugim slučajevima, ukoliko se pojave prepreke u slobodnoj trgovini, bilo sa Srbijom ili nekom drugom zemljom.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018