Vesti

A. Vlasi: Srbija korak po korak priznaje Kosovo

Analitičar iz Prištine Azem Vlasi ocenio je da Beograd u dijalogu sa Prištinom postepeno priznaje nezavisnost Kosova.

Komentarišući postignut dogovor Beograda i Prištine o carinskom pečatu, Vlasi je kazao da je Srbija priznala važan elemenat kosovske državnosti. “Korak po korak Srbija ide ka priznavanju realnosti koja se ne može promeniti. Prihvatanjem carinskog pečata Srbija priznaje važno obeležje Kosova. Jasno je da samo države imaju carinske prelaze i kontrole “, rekao je Vlasi KIM radiju. On je dodao da je dogovorom o carinskim pečatima i katastrima rešeno jedno u nizu praktičnih pitanja, te da bi u narednoj rundi pregovora trebalo da dođe i do prihvatanja kosovskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, što će biti veoma važno za normalizaciju protoka robe i ljudi. „Istorijska je nužnost da Srbija prizna i normalizuje odnose sa novom državom. To će biti jedan od važnih uslova za članstvo Srbije u EU“, kazao je Vlasi. Prema rečima Vlasija, EU ne uslovljava kanditaturu i pristupne pregovore Srbije, ali će, kada dođe vreme za članstvo, itekako tražiti da prizna kosovsku realnost, “jer ni jedna zemlja ne može postati članica EU ukoliko ne prizna svoje susede ili sa drugom zemljom ima međusobne sporove’.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018