Vesti

EU: Značajan korak u poboljšanju odnosa u regionu

Evropska unija saopštila je posle razgovora šefova pregovaračkih timova Borislava Stefanovića i Edite Tahiri u Briselu, da je postignuti dogovor o katastrima i carinskom pečatu ’značajan korak u poboljšanju odnosa u regionu i omogućavanju slobode kretanja robe u skladu sa evropskim vrednostima’.

Naredna runda pregovora biće održana tokom septembra, navodi se u saopštenju i podseća da su ranije runde održane u martu, aprilu, maju i julu. Dogovor o carinskom pečatu i katastrima, postignut juče u Briselu, u šestoj rundi pregovora između Beograda i Prištine, veoma je važan, naročito sa stanovišta običnih ljudi, saopštio je sinoć posrednik EU u ovim pregovorima, Robert Kuper. ’Dogovor o katastrima posebno je važan za svakog ko poseduje zemlju, dok su carinski pečati bitni za svakog na Kosovu ko pravi projekte koje želi da sprovede u Srbiji’, rekao je Kuper. Kuper je u izjavi objavljenoj na sajtu Evropske komisije podsetio i da tokom poslednje tri godine srpske vlasti nisu priznavale kosovske carinske pečate. ’Pre mesec dana, kao rezultat slabog napredovanja u dogovoru o carinskom pečatu, kosovska vlada uvela je embargo na robu iz Srbije. To je u praksi izazvalo i embargo Srbije na kosovsku robu. Dogovor koji će omogućiti trgovinu u regionu, učiniće i da region bude više ’evropski’’, rekao je Kuper. Kuper je naglasio da ’ovaj posao još nije završen’, da je ostalo još teških pitanja za rešavanje, kao što su telekomunikacije i energetika. U šestoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu juče je postignut dogovor o carinskom pečatu i katastrima. Dogovoreno je da na pečatu stoju naziv ’Carina Kosova’, bez bilo kakvih simbola, kao i da obe strane povuku trgovinski embargo u roku od sedam do osam dana.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018