Vesti

EU: Značajan korak u poboljšanju odnosa u regionu

Evropska unija saopštila je posle razgovora šefova pregovaračkih timova Borislava Stefanovića i Edite Tahiri u Briselu, da je postignuti dogovor o katastrima i carinskom pečatu ’značajan korak u poboljšanju odnosa u regionu i omogućavanju slobode kretanja robe u skladu sa evropskim vrednostima’.

Naredna runda pregovora biće održana tokom septembra, navodi se u saopštenju i podseća da su ranije runde održane u martu, aprilu, maju i julu. Dogovor o carinskom pečatu i katastrima, postignut juče u Briselu, u šestoj rundi pregovora između Beograda i Prištine, veoma je važan, naročito sa stanovišta običnih ljudi, saopštio je sinoć posrednik EU u ovim pregovorima, Robert Kuper. ’Dogovor o katastrima posebno je važan za svakog ko poseduje zemlju, dok su carinski pečati bitni za svakog na Kosovu ko pravi projekte koje želi da sprovede u Srbiji’, rekao je Kuper. Kuper je u izjavi objavljenoj na sajtu Evropske komisije podsetio i da tokom poslednje tri godine srpske vlasti nisu priznavale kosovske carinske pečate. ’Pre mesec dana, kao rezultat slabog napredovanja u dogovoru o carinskom pečatu, kosovska vlada uvela je embargo na robu iz Srbije. To je u praksi izazvalo i embargo Srbije na kosovsku robu. Dogovor koji će omogućiti trgovinu u regionu, učiniće i da region bude više ’evropski’’, rekao je Kuper. Kuper je naglasio da ’ovaj posao još nije završen’, da je ostalo još teških pitanja za rešavanje, kao što su telekomunikacije i energetika. U šestoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu juče je postignut dogovor o carinskom pečatu i katastrima. Dogovoreno je da na pečatu stoju naziv ’Carina Kosova’, bez bilo kakvih simbola, kao i da obe strane povuku trgovinski embargo u roku od sedam do osam dana.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018