Vesti

R. Trajković: Dogovor uspeh Srbije

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković pozdravila je dogovor Beograda i Prištine o carinskom pečatu i katastrima, ocenivši da on nikako ne znači priznanje kosovske nezavisnosti.

Ona je kazala da je dogovor oko carinskog pečata veoma važan za Srbiju jer će omogućiti slobodu kretanja robe i ljudi. “Očekivala sam da Srbija neće propustiti priliku da postigne dogovor, jer će se na taj način ukinuti embargo na srpsku robu. On znači mentalnu demilitarizaciju Srba i Albanaca, jer će privednici moći opet da prodaju svoju robu na Kosovu, a Albanici imati mogućnost da snabdevaju stanovnistvo s proizvodima koji su jeftiniji’, kazala je Trajkovićeva KIM radiju. Rada Trajković, inače i direktorka Doma zdravlja u Gračanici, očekuje da će na adekvatan način profunkconisati zdravsto i sve ostalo što je u funkciji opstanka stanovništva. “Ja ne bih želela da sanitetska vozila koja transportuju teške pacijente nailaze na šikaniranje oko tablica, računam da će na jedan pravi način omogućiti da se i to pitanje reši bez ikakvih trauma koje u poslednje vreme doživljavamo od institucija u Prištini’, kazala je Trajkovićeva. On je dodala da ništa manje važnije nije ni dogovor oko katastra, imajući u vidu da su Albanci srpsku imovinu prkazivali kao svoju. Trajkovićeva smatra da dogovor o carinskim pečatima i katastrima, u okviru šeste runde pregovora Beograda i Prištine, nikako ne treba tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova ili okvira Kosova od strane Srbije. “Tek se moraju rešavati mnoga pitanja, pa i to ko će biti na carinama na severu Kosova, ali i ostalim administaatvinim prelazima prema centralnoj Srbiji. Ali pre svega treba raditi na relaksaciji odnosa, jer je ovaj međuprostor nezagovora i uvođena blokade na severu rezultirao strahovitim podizanjem tenzija između Srba i Albanaca’, zaključila je Trajkovićeva.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018