Vesti

Postignut dogovor o pečatu i katastrima

U Briselu je danas postignut dogovor o carinskom pečatu i katastrima na šestoj rundi pregovora između Beograda i Prištine, potvdili su šefovi pregovaračkih timova Borko Stefanović i Edita Tahiri.

Dogovoreno je da na pečatu stoju naziv ’Carina Kosova’, bez bilo kakvih simbola, kao i da obe strane povuku trgovinski embargo u roku od sedam do osam dana. ’Posle dugog i teškog dana u povremeno negativnoj atmosferi i sa puno prebacivanja zbog situacije na severu, ipak smo uspeli da postignemo dogovor o carinskom pečatu i katastrima’, rekao je Stefanović posle višečasovnih razgovora sa Tahirijevom. Edita Tahiri, šefica prištinskog tima je precizirala da će na pečatu pisati ’Carina Kosovo’, bez bilo kakvih simbola, ali da će carinjenje i kontrolu na prelazima sprovoditi kosovski organi. Tahirijeva je naglasila da će se dijalog nastaviti, sa konačnim ciljem, a to je da ’Srbija prizna Kosovo’.  Prema njenim rečima atmosfera u Briselu danas ’nije bila dobra’ zbog poslednjih događaja na severu Kosova. Ona je kritikovala Stefanovića i, naglasivši da je to njeno lično mišljenje, rekla da je šefa beogradskog tima ’do jula doživljavala kao čoveka dijaloga, ali da se on sve više ponaša kao neko ko izaziva probleme’.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018