Vesti

Potvrđena optužnica protiv Ljimaja

U Prištini je potvrđena optužnica za ratne zločine protiv poslanika kosovskog parlamenta Fatmira Ljimaja i još devet drugih osoba bivših članova OVK za ratne zločine u selu Klečka.

„EULEKS-ov sudija potvrdio je optužnicu u slučaju Klečka koju je pred Okružnim sudom u Prištini 25. jula podigao EULEKS-ov tužilac iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Odluka je doneta 26. avgusta“, kaže se u saopštenju EULEKS-a dostavljenom KIM radiju. Optužnica je u celosti potvrđena protiv deset osoba, među kojima su osim potpredsednika Demokratske partije Kosova (PDK) i poslanika kosovske skupštine Fatmira Ljimaja i Arben Krasnići, Naser Krasnići, Nedžmi Krasnićij, Behljulj Ljimaj, Refki Mazreku, Naser Šalja, Sabit Šalja, Šaban Šalja i Besima Šurdaj. Okrivljeni su optuženi u više tačaka optužnice za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, koji su navodno izvršavani od januara do sredine juna 1999. godine protiv srpskih i albanskih civila, kao i protiv zarobljenih pripadnika srpske vojske i policajaca, pritvorenih u improvizovanom pritvorskom centru Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji se nalazio u selu Klečka.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018