Vesti

B. Tadić: Srbija posvećena pomirenju

Predsednik Srbije poručio u Viminacijumu da će lično nastojati da se zajedničkim naporima svih strana, uključujući i UNESKO, pronađe rešenje za osetljivo pitanje očuvanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji.

Tadić je, otvarajući samit šefova država jugoistčne Evrope, naglasio da, uprkos nedavnim unilateralnim potezima Prištine, koji su pretili da ugroze stabilnost čitavog regiona, Srbija ostaje posvećena pronalaženju rešenja za sva otvorena pitanja mirnog dijaloga. Jedno od najvažnijih pitanja, povezano sa statusom Kosova i Metohije, je svakako status srpskog duhovnog i kulturnog naslđa na Kosovu, pre svega srednjevekovnih spomenika koji su uvršteni na UNESKO listu ugrožene kulturne baštine, naveo je Tadić. Ove svetinje predstavljaju samu srž srpskog identiteta, a fižički su nažalost ugrožene od strane ekstremista, upozorio je Tadić. Svedoci smo političkih pokušaja Prištine da se nesporni srpski identitet ovih svetinja zameni ’kosovarskim’, ukazao je Tadić. Prema oceni Tadića, organizovanjem ovog samita, Srbija još jednom potvrđuje svoju posvećenost procesu pomirenja, dijalogu i promovisanju tolerancije i međusobnog razumevanja u regionu. Aktivno uključivanje institucija Evropske unije u rad regionalnih foruma, predstavlja potvrdu evropske budućnosti svih zemalja jugoistočne Evrope, rekao je Tadić, prenosi Mondo. Perspetkiva članstva u EU je veoma bitan podsticaj procesu pomirenja, istakao je on. Srbija će nastaviti da igra aktivnu ulogu u promovisanju i produbljivanju demokratije, stabilnosti i mira u regionu, poručio je Tadić.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018