Vesti

B. Tadić: Srbija posvećena pomirenju

Predsednik Srbije poručio u Viminacijumu da će lično nastojati da se zajedničkim naporima svih strana, uključujući i UNESKO, pronađe rešenje za osetljivo pitanje očuvanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji.

Tadić je, otvarajući samit šefova država jugoistčne Evrope, naglasio da, uprkos nedavnim unilateralnim potezima Prištine, koji su pretili da ugroze stabilnost čitavog regiona, Srbija ostaje posvećena pronalaženju rešenja za sva otvorena pitanja mirnog dijaloga. Jedno od najvažnijih pitanja, povezano sa statusom Kosova i Metohije, je svakako status srpskog duhovnog i kulturnog naslđa na Kosovu, pre svega srednjevekovnih spomenika koji su uvršteni na UNESKO listu ugrožene kulturne baštine, naveo je Tadić. Ove svetinje predstavljaju samu srž srpskog identiteta, a fižički su nažalost ugrožene od strane ekstremista, upozorio je Tadić. Svedoci smo političkih pokušaja Prištine da se nesporni srpski identitet ovih svetinja zameni ’kosovarskim’, ukazao je Tadić. Prema oceni Tadića, organizovanjem ovog samita, Srbija još jednom potvrđuje svoju posvećenost procesu pomirenja, dijalogu i promovisanju tolerancije i međusobnog razumevanja u regionu. Aktivno uključivanje institucija Evropske unije u rad regionalnih foruma, predstavlja potvrdu evropske budućnosti svih zemalja jugoistočne Evrope, rekao je Tadić, prenosi Mondo. Perspetkiva članstva u EU je veoma bitan podsticaj procesu pomirenja, istakao je on. Srbija će nastaviti da igra aktivnu ulogu u promovisanju i produbljivanju demokratije, stabilnosti i mira u regionu, poručio je Tadić.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017