Vesti

B. Topi: Kosovo ne treba da ostane izvan regionalnog samita

Predsednik Albanije Bamir Topi izjavio je danas na regionalnom samitu Uneska u Viminacijumu kod Kostolca da Kosovo ne treba da ostane izvan ovakvih razgovora, jer umetnost i kultura mogu da nam pokažu koliko smo slični.

Topi je na devetom samitu šefova država jugoistočne Evrope pod nazivom ’Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi’ istakao da Kosovo sa svojim glasom treba da osnaži svoju kulturu i dodao da je za to potrebna dobra volja svih, prenosi Beta. On je ukazao da narodi ne treba da žive s tenzijama iz prošlosti, već u harmoniji i miru, naglasivši da je jedinstvo u regionu moguće i neophodno. Albanski predsednik je ocenio da je saradnja ponekad teška, ali treba da bude istinita, i dodao da ’treba prevazići podele iz prošlosti’. Umetnost i kultura su snažna sredstva za prevazilaženje podela i mogu da nam pokažu koliko smo slični, poručio je Topi. On je dodao da posle teškog perioda, pred jugoistočnom Evropom je moralna obaveza da se priznaju različiti žanrovi i umetnici. Topi je istakao da ono što politika ne može da ostvari, može umetnost i dodao da Balkan doživljava politiku dijaloga. Treba promovisati kulturu mira i dijaloga, poručio je albanski predsednik i zaključio da politika regiona i kulture treba da omogući da na ovakvom mestu učestvuje i predsednica Kosova.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017