Vesti

Tači: Međunarodna poternica za kriminalce sa severa

Kosovski premijer Hašim Tači najavio je da će protiv osumnjičenih za nerede na administrativnim prelazima krajem jula kosovske institucije raspisati međunarodne poternice, prenosi danas prištinska štampa.

Tači je juče na sednici kosovske vlade kazao da je dobio dodatne informacije koje se odnose na odgovornost zvaničnog Beograda za napad na kosovsku policiju, za nasilje uopšte i za ometanje slobodnog kretanja na severu kao i za spaljivanje prelaza u Jarinju.  Kosovski premijer je, kako prenosi prištinska štampa, ponovo optužio Beograd da snosi odgovornost i za održavanje paralelnih struktura u četiri grada na severu.  ’Protiv osumnjičenih biće raspisana međunarodna poternica i ni sam Beograd neće moći više da ih krije u svojim institucijama kada odu ili pobegnu sa Kosova. Jedan deo njih je u bekstvu ali Beograd ima međunarodnu obavezu da uhapsi ljude koji su izazvali nasilje u Republici Kosovo’, rekao je Tači, prenosi Blic. On je dodao da je Beogradu to i evropska obaveza ’da sprovodi kriterijume iz Kopenhagena za red i zakon’.    

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018