Vesti

Redžepi: Gase se institucije i severno i južno od Ibra

Vlada Kosova neće na severu sprovoditi akcije slične onima od 25. jula, jer imamo dogovor sa KFOR-om da oni prevoze granične policijace i carinike u tom delu’, rekao je u intervjuu ’Glasu Amerike“ Bajram Redžepi, ministar unutraÅ¡njih poslova u Vladi Kosova.

“Imamo dogovor sa KFOR-om da oni vrše transport graničnih policijaca i carinika i dok oni to rade mi nemamo nikakvog razloga za akciju. Samo u slučaju, kažem hipotetički, ukoliko KFOR i EULEKS nisu spremni da to urade, naša je nadležnost da obezbedimo sigurnost za graničnu policiju i carinike’, kazao je Redžepi. Redžepi je podvukao i da je ’jasan stav stav SAD i glavnih država u Evropi“ koje zahtevaju od Srbije ukidanje institucija na severu.  “Ne očekujem da će Srbija to dobrovoljno učiniti, ali očekujem da prekinu finansiranje. Ukoliko to ne urade, mi ćemo. Sve što je ilegalno u severnom delu će se ukinuti. Organizovaćemo lokalne izbore i imaćemo legalne partnere’, ističe Redžepi. Govoreći o institucijama Republike Srbije južno od Ibra, Redžepi je podvukao da one ’zapravo i nemaju za šta da budu nadležne“. “Prvog novembra prestaju da važe i stare registarske tablice i dokumenta, i od tog datuma svi građani Kosova moraju da se snabdevaju dokumentacijom Republike Kosova, tako da oni i nemaju za šta da ostanu dalje, samo ako hoće da budu fiktivni radnici. Ali, i to neće moći, jer će se i oni zajedno sa severom ukinuti, jer oni čak ne mogu ni da registruju ljudstvo. Oni će se ugasiti’, rekao je on.  Redžepi je još rekao i da je poslednja akcija KFOR-a i EULEKS-a na severu Kosova koordinisana sa KPS-om. “To je bila zajednička istraga, ali u ovom slučaju Kosovska policija je više brinula o javnom redu i u Zubinom potoku i u ostalim delovima severnog Kosova. To je bila više akcija KFOR-a i EULEKS-a. Zaplenili su dosta materijala koji će služiti za dalju istragu i verifikaciju sumnji za ubistvo kosovskog policajca. Zaplenjeno je oružje i ostali materijali koji su značajni za javnog tužioca’, rekao je Redžepi, prenosi TV Most.    

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018